George Orwell: 1984

  • Kirja: 1984
  • Kirjailija: George Orwell
  • Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1948
  • Julkaisija: Penguin Books, 2013

IMG_8841_21984 on George Orwellin kuuluisin teos, jonka Orwell kirjoitti vuonna 1948. Se on Orwellin visio siitä millainen tulevaisuus olisi jos maailma olisi jakautunut kolmeksi totalitaariseksi supervallaksi, jotka käyvät jatkuvaa sotaa keskenään. Kirjan päähenkilö Winston Smith asuu Lontoossa, joka vuonna 1984 kuuluu Oceanian valtioon. Oceanian diktaattorina toimii Big Brother, joka valvoo yötä päivää. Winston työskentelee totuuden ministeriössä (Ministry of Thruth), jossa hänen työn kuvaansa kuuluu dokumenttien ja uutisten muokkaus vallanpitäjien tarkoitusperiä vastaavaksi.  Kirja seuraa Winstonin matkaa hänen alkaessa kyseenalaistaa ympärillä vallitsevaa yhteiskuntaa.

Täytyy myöntää, että minua pelotti alkaa lukea tätä kirjaa. Sellaiset termit kuten ”poliittisesti merkittävä teos” saivat minut ajattelemaan, että kirja olisi vaikea lukuinen. En olisi voinut olla kauempana totuudesta. Orwellin tekstiä on ilo lukea. ”Vaikeaksi” lukemisen teki paikoittain vain Orwellin liiankin terävät ja vieläkin ajankohtaiset huomiot maailmastamme. Orwell perusti Oceanian yhteiskunnan paljolti Stalinin ajan Neuvostoliittoon ja jos historian tietämykseni aiheesta olisi syvempi, kirja olisi varmasti avautunut vielä enemmän, mutta silti se antoi paljon ajattelemisen aihetta ja oli hyvin kiinnostavaa jälkikäteen tutkia kirjan taustoja. Monesti kirjaa lukiessa tuli mieleen Barbara Demickin upea kirja Suljettu maa (Nothing to envy), joka kertoo elämästä Pohjois-Koreassa. Aivopesu ja ihmisten manipulointi pienestä pitäen ovat teemoja myös Demickin kirjassa, sillä erotuksella, että Suljettu maa pohjautuu Pohjois-Koreasta tulleiden loikkareiden todellisiin haastatteluihin.

1984 ei ole sankaritarina vaan tarina ihmisistä, jotka yrittävät pärjätä ja tekevät olosuhteisiin nähden inhimillisiä (joskaan ei mieltäylentäviä) päätöksiä. En voi sanoa, että 1984 pääsee niiden lempikirjojeni listalle joita muistelen lämmöllä, itse asiassa ensimmäinen reaktioni kirjan luettuani oli viskata se mahdollisimman kauaksi itsestäni. Kirja ei ole erityisen toivoa herättävä tai positiivinen, mutta juuri se, että kirja pystyi herättämään minussa niinkin voimakkaan reaktion, kertoo kuinka hyvä kirja 1984 on. Se sai aika ajoin niskakarvat nousemaan pystyyn, mutta eteenpäin oli pakko jatkaa.

”For a moment he was seized by a kind of hysteria. He began writing in a hurried untidy scrawl: theyll shoot me i dont care theyll shoot me in the back of the neck i dont care down with the big brother they always shoot you in the back of the neck i dont care down with the big brother- He sat back in his chair, slightly ashamed of himself, and laid down the pen. The next moment he started violently. There was a knocking at the door.”

2 kommenttia artikkeliin ”George Orwell: 1984

  1. Luin juuri kirjan Suljettu maa, ja se herättikin kiinnostuksen tähän Orwellin teokseen. Mutta pelkäänsamaa kuin sinä, että teksti olisi kovinkin poliittista ja vaikealukuista. Ehkä tämän sinun postauksesi jälkeen uskaltaudun kumminkin tarttumaan siihen, kiitos. :)

    http://lifeinlautakolva.wordpress.com/

    • Uskaltaudu ihmeessä! :) Teksti ei ole ollenkaan vaikeaa, poliittisuus näkyy enemmän Orwellin luomassa yhteiskunnassa. 1984 tarina on jännittävä (johon liittyy myös rakkaustarina) ja ainakin itse nautin tämän maailman tutkimisesta Winstonin kautta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s