Kenneth Grahame: Kaislikossa suhisee

  • Kirja: The Wind in the Willows
  • Kirjailija: Kenneth Grahame
  • Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1908
  • Kustantaja: Penguin Threads 2012

the wind in the willows20th Century Challenge lukuhaasteen ensimmäinen lastenkirja klassikko on vuonna 1908 ilmestynyt The Wind in the Willows, joka siis ilmestyi samana vuonna kuin lukemani Hotelli Firenzessä. Kirja sopii myös kirjablogien lastenkirjaviikkoon mainiosti.

Vaikka en ole aikaisemmin lukenut itse kirjaa, on Kaislikossa suhisee tarinana lapsuudestani tuttu . Tutustuin siihen vuonna 1995 tehdyn piirroselokuvan kautta, viime katselukerrasta on kuitenkin vierähtänyt aikaa, eikä tarinan juoni ollut kirkkaana mielessäni. Tämä oli mielenkiintoinen lukukokemus, koska sain koko kirjan lukemisen aikana aivojeni perukoilta välähdyksiä ja tunnelmia tuosta piirroselokuvasta ja lapsuudestani.

Kaislikossa suhisee on kaunis, suloinen ja hauska tarina, joka sijoittuu idylliselle Englantilaiselle maaseudulle. Kirjan päähenkilöitä ovat Myyrä, Vesirotta, Mäyrä ja tietysti Konna. Nämä eläimet elävät elämäänsä varsin ihmismäiseen tapaan. Tarina alkaa kun Myyrä päättää jättää kevätsiivouksen sikseen ja lähteä tutkimaan mitä maanpäällisessä maailmassa tapahtuu. Hän tutustuu Vesirottaan, joka asustelee joen varrella pienessä mökissään ja ihastuneena joen varren elämään jää tämän luokse asumaan. Näin Myyrä tutustuu myös muihin alueen eläimiin kuten keskellä Villimetsää (Wild wood) asuvaan erakko Mäyrään sekä hulppeassa kartanossaan pröystäilevään Konnaan.

the-wind-in-the-willows

Vuonna 1995 tehty piirroselokuva vaikutti paljon mielikuvaani hahmoista ja miljööstä.

Pidin kirjan eläinhahmoista ja siitä, että huolimatta ihmismäisistä elämäntavoista jokaisella eläimellä oli lajilleen tyypillisiä piirteitä ja tapoja. Vesirotta on viisas ja neuvokas ja rakastaa kaunista jokeaan. Myyrä on hyväsydäminen, mutta välillä kovin yksinkertainen sielu ja Konna, voi sitä Konnaa!

Konna on ehdottomasti tarinan hahmoista mielenkiintoisin. Rikas maanomistaja, jolla on erittäin korkea käsitys itsestään. Konna innostuu milloin mistäkin hullutuksesta, ja päätyy aina hankaluuksiin, mutta huolimatta Konnan itserakkaudesta ja edesottamuksista hänelle on pakko hymyillä leveästi. Konna ihastuu ja kehittää itselleen pakkomielteen autoista, omasta mielestään hän on valtateiden kuningas, mutta todellisuudessa hän on todella onneton autonkäsittelijä. Tämä pakkomielle autoihin ajaa Konnan yhä hurjempiin ja hurjempiin kommelluksiin.

“Toad sat straight down in the middle of the dusty road, his legs stretched out before him, and stared fixedly in the direction of the disappearing motor-car. He breathed short, his face wore a placid satisfied expression, and at intervals he faintly murmured “Poop-poop”

Verrattuna nykypäivän lastenkirjallisuuteen Kaislikossa suhisee käyttää hyvin rikasta ja kuvailevaa kieltä, jota oli ilo lukea. Kuinka monessa nykypäivän lastenkirjassa viitattaisiin Lord Tennysonin runoon tai kreikkalaiseen mytologiaan? En osaa sanoa olisiko Grahamen kirjoitustyyli ollut lapsena liikaa, mutta näin aikuisena lukijana osasin arvostaa Kenneth Grahame_edited-1kaunista kieltä ja symboliikkaa. Ja oikeastaan pidän siitä, ettei lasten kirjallista makua aliarvioida. Paikka paikoin Grahamen kirjoitus tyyli käy hyvin runolliseksi. Lempikohtani koko kirjasta taisi olla se, jossa Vesirotta keskustelee muuttolintujen kanssa siitä miksi ne lentävät talveksi etelään ja miksi palaavat aina takaisin.

”In due time,” said the third, ”we shall be home-sick once more for the quiet water-lilies swaying on the surface of an English stream. But today all that seems pale and thin and very far away. Just now our blood dances to other music.”

Kenneth Grahame oli syntyjään Skotlantilainen, mutta vietti lapsuudessaan paljon aikaa iso-äitinsä luona Berkshiressa Thames joen rannalla, josta hän sai inspiraationsa Kaislikossa suhisee miljöölle. Grahame työskenteli pankkivirkailijana, mutta sivussa hän kirjoitti runoja ja tarinoita. Kaislikossa suhisee sai alkunsa tarinoista, joita hän keksi pojalleen ja joiden ensimmäisinä hahmoina seikkaili juurikin tuo hurjapää Konna.

Luin Penguiniltä ilmestynyt kaunista painosta, joka on osa Penguin Threads sarjaa, joiden ulkoasu on tehty näyttämään ja tuntumaan kirjotulta. Muotoilija puoleni on tästä hyvin innoissaan! Kaikenkaikkiaan Kaislikossa suhisee oli siis hyvin miellyttävä lukukokemus.

wind in the willows

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Kenneth Grahame: Kaislikossa suhisee

  1. Muistan, että olen koettanut nuorempana pariinkin otteeseen lukea tätä kirjaa, mutta kesken se taisi jäädä. Ei vissiin ollut tarpeeksi jännittävä sen aikaisiin vaatimuksiin nähden. :) Lukemasi painos on niin kaunis, että jo ulkonäköpisteiden vuoksi pitäisi antaa Kaislikolle uusi tilaisuus. :)

    • Kirja ei tosiaan ole nykyajan standardeilla toiminnallinen (vaikkakin mukaan mahtuu mm. takaa-ajo kohtaus) mutta kyllä tarinaan mahtui mielestäni myös jännitystä. Parasta siinä oli mielestäni kuitenkin nostalginen tunnelma. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s