John P. Marquand: Vainajan muotokuva

  • Kirja: Vainajan muotokuva (The Late George Apley)
  • Kirjailija: John P. Marquand
  • Suomentaja: Ville Repo
  • Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1936
  • Kustantaja: Gummerus, 1954

IMG_0292_2Vainajan muotokuva on amerikkalaisen kirjailija John P. Marquandin arvostetuin teos, joka sai vuonna 1938 Pulizer-palkinnon. Löysin tämän 50-luvulta peräisin olevan painoksen vuosia sitten kirpputorilta. Olen kerran aikaisemmin aloittanut sen lukemisen, mutta syystä tai toisesta kirjan lukeminen jäi kesken. Tälläkin kerralla vei hetken, että pääsin sisälle tarinaan, mutta sitten kirja vei minut kokonaan mennessään.

Vainajan muotokuva kertoo George Apleyn elämäntarinan, se on kirjoitettu fiktiivisen muistelman muodossa. George Apleyn poika John pyytää isänsä ystävää ja kerhotoveria Herra Willingiä kirjoittamaan isänsä kuoleman jälkeen totuudenmukaisen muistelmakirjoituksen tämän elämästä. Puolet kirjasta on siis Herra Willingin kertomaa kuvausta Georgesta ja tämän elämästä ja puolet koostuu Georgen itsensä kirjoittamista ja vastaanottamista kirjeistä. Mielenkiintoiseksi  kirjan tekee kertojan ja kirjeiden kertoman tarinan ristiriitaisuus. Todellinen tarina on luettavissa rivien välistä.

Kirja on kuvaus 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun Bostonilaisen yläluokan elämästä. George Apley on elänyt kunniallisen elämän ja on aina toiminut perheen perinteitä ja arvoja kunnioittaen. Opinnot Harwardissa ja jatkokoulutus lakikoulussa, säädynmukainen avioliitto sopivan puolison kanssa ja johtokuntien täyttämä elämä Bostonin ”paremmissa” piireissä. Georgen kirjeistä on kuitenkin luettavissa kuva toisenlaisesta miehestä, joka ei koskaan tuntenut kunnolla elävänsä ja, joka oli oikeastaan tarkoitettu toisenlaiseen elämään. George kirjoittaa:

”Minulla tuntuu oleva aina kiire, mutta en tunnu tekevän mitään. En tunnu pääsevän mihinkään.”

Muistelman kirjoittaja kuitenkin väsymättömästi puolustaa näitä Apleyn ”luonteen heikkouksia” ja vastahakoisesti kertoo eräistä ”vaikeista ja harmillisista välikohtauksista” tämän elämän aikana. Lähes poikkeuksetta hän ymmärtää niiden merkitykset väärin.

”Tämä rauhattomuus oli Apleylle luonteen omaista, mutta yleensä hän voitti heikkouden. Hän oli väärässä kuten todennäköisesti itsekin tiesi, tuntiessaan ettei päässyt mihinkään.”

Boston on kulttuurin kehto, sen piirit sivistyneimmät ja tytöt kauneimmat. Sangen vähän merkittävää tapahtuu Bostonin ulkopuolella. Paheennus on muualla: New Yorkissa, Chicagossa ja luoja paratkoon keski-lännessä. Yksi kirjan teemoista on myös uuden ja vanhan maailman kohtaaminen. 1900-luvun alku, ensimmäinen maailmansota ja iloinen 20-luku tuovat tullessaan suuria muutoksia. George tuntee maailman muuttuvan liian nopeasti ja hänen on vaikea löytää yhteyttä lapsiinsa ja ymmärtää heitä. George tekee elämässään myös virheitä, kuitenkin aina ajatellen perheensä parasta. Huolimatta Georgen välillä sangen rajoittuneesta maailman kuvasta, lukija tuntee häntä kohtaan sympatiaa.

Pidin kirjoitustyylistä paljon, olen aina pitänyt kirjeisiin perustuvista kirjoista ja tämä kirja oli mielestäni rakennettu erityisen hyvin. Kirjan taustalla on vakavia aiheita, mutta sävy on kevyen satiirinen ja monesti nauroin ääneen. Kaiken kaikkiaan Vainajan muotokuva oli todella nautittava ja ajatuksia herättävä lukukokemus. Jos et usko minua, usko kirjan takakantta vuodelta 1954:

”Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Vainajan muotokuva on yksi kymmenestä parhaasta romaanista, jotka Amerikassa ovat ilmestyneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.”

Kirjan pohjalta tehtiin elokuva vuonna 1947 ja toivon todella, että saan sen jostain käsiini.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”John P. Marquand: Vainajan muotokuva

  1. Paluuviite: Edith Wharton: Viattomuuden aika |

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s