Haastevastaus: Kohtaamisia kirjassa

  • Kirja: Inkeri palasi Ruotsista
  • Kirjailija: Aili Kontinen
  • Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1946
  • Kustantaja: WSOY, 1953

IMG_0298_2 Marika Oksan hyllyltä-blogista haastoi minut ystävällisesti Kohtaamisia kirjassa haasteeseen, joka on lähtöisin Opuscolo-blogista. Haasteen säännöt ovat seuraavat:

 – Kerro kirjasta, joka on ollut sinulle tärkeä kohtaaminen. Ehkä kyseessä on kirja, jonka henkilöt ovat puhutelleet sinua lukijana tai  jonka tapahtumat ovat saaneet sinut kulkemaan jonkin tärkeän matkan.
 – Kirjoita Kohtaamisesta teksti blogiisi.
 – Mainitse haasteen alkuperä tekstissäsi.
 – Haasta mukaan 3-5 bloggaajaa, joiden kohtaamistarinan haluaisit kuulla.

Tuntuu etten ole ainoa jonka merkityksellinen kirja kohtaaminen juontaa juurensa lapsuuteen. Ensimmäisillä lukumuistoilla on valtava voima. Inkeri palasi Ruotsista on minulle tärkeä kirja, se oli äitini lapsuuden suosikki ja omassa lapsuudessani meillä oli tapana lukea tätä kirjaa ja sen kahta jatko-osaa yhdessä koko perheen voimin. Sisareni kanssa olimme jo silloin lukutaitoisia ja lukuvuoro siirtyi yhdeltä perheenjäseneltä toiselle.

Inkeri palasi Ruotsista kertoo Inkeristä, joka monien muiden lasten tapaan lähettiin Ruotsiin turvaan sodan jaloista. Rauhan myötä Inkeri palaa jälleen Suomen kotiinsa. Koska Inkeri oli Ruotsiin saapuessaan pieni vauva, ei hän muista Suomesta enää mitään, eikä edes puhu suomea. Elämä sodan runtelemassa Suomessa on kuin toinen maailma rikkauksien täyttämään Ruotsiin verrattuna. Vieras ympäristö maatalossa, vieraat ihmiset; äiti, isä ja sisarukset ja outo kieli saavat Inkerin sulkeutumaan, ja hän lopettaa puhumisen kokonaan.

”Tuolla hän on, äiti kuiskasi isälle ja kyyneleet tulvahtivat hänen silmiinsä kaiken sen ikävän vuoksi, jota hän oli tuntenut lapsen tähden. – Tuolla hän vihdoinkin on. Hän kiiruhti lapsen luo innokkaana ja valmiina sulkemaan hänet syliinsä, niin kuin kenen hyvänsä omista lapsistaan silloin kun hän halusi tai hänellä oli aikaa osoittaa hellyyttään sillä tavalla. Mutta lapsi väisti hänen kätensä ja katsoi häntä totisin, vierastavin silmin. – He ovat sinun mammasi ja pappasi, vieras rouva selitti Ingerille, mutta Inger tiesi, että hän erehtyi. Mamma ja Pappa olivat jääneet Ruotsiin. Nämä olivat äiti ja isä.”

Äiti on kiireinen maatalon emäntä ja hänestä tuntuu ettei hänellä ole antaa tarpeeksi aikaa lapselle. Hänen sydämeensä IMG_0306_3sattuu katsoa kuinka toivottomasti Inkeri kaipaa takaisin Ruotsiin mammansa ja pappansa luokse. Isä pysyy
rauhallisena ja uskoo vankkumattomasti, että aika saa Inkerin tulemaan ulos kuorestaan ja niin käykin.

Tarina on täynnä hyväntuulisuutta ja lämpöä, mutta myös vakavia aiheita. Muistan sen olleen hyvin voimakkaan lukukokemuksen ja se auttoi minua lapsena ymmärtämään vaikeita asioita, kuten mitä tarkoittaa olla sotalapsi. Äidin rakkaus on ehdottomasti kirjan yksi kantava teema, kuten myös tavallaan kulttuurishokki ja lapsen ikävä. Lopulta Inkeri oppii elämää kahden eri maailman välissä ja löytää suomalaisuutensa. Parasta kirjassa on kuitenkin se miten se herättää minussa onnellisia lapsuusmuistoja, jaettu lukukokemus on aina rikkaampi. Se on yksi syy miksi aloitin tämän blogin kirjoittamisenkin. Tämä kirja on monella tapaa yksi tärkeimmistä kirjoista, joita olen lukenut.

Inkeri palasi Ruotsista voitti vuonna 1947 Topelius-palkinnon vuoden parhaana nuortenkirjana. Kirjalle on olemassa kaksi jatko-osaa Inkerin kesä ja Inkerin talvitouhut, jotka ovat niin ikään sydäntälämmittäviä.

Kiitos Marikalle mukavasta haasteesta, joka vei minut matkalle lapsuuteen. Haastan omalta osaltani mukaan seuraavat blogit ellei teitä ole jo haastettu:

Hurja haussu lukijaKirjojen lumo ja Kirjojen keskellä

 

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Haastevastaus: Kohtaamisia kirjassa

  1. Olipa ihania lapsuuden kirjamuistoja. :) Tämä kirja onkin minulle aivan uusi tuttavuus. Molempien kirjojen kannet ovat mukavan vanhanaikaisia ja herttaisia, niissä on todella lämmin tunnelma. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s