Astrid Lindgren: Saariston lapset

  • Kirja: Saariston lapset (Vi på Saltkråkan)
  • Kirjailija: Astrid Lindgren
  • Suomentaja: Laila Järvinen
  • Kuvittaja: Ilon Wikland
  • Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1964
  • Kustantaja: WSOY 1967

IMG_2891_2Saaristonlapset on yksi kaikkien aikojen lempikirjoistani. Jos lempikirja mitataan sillä kuinka monta kertaa kirjan on lukenut voisi sanoa, että se on lempikirjani ylitse muiden. Olen jo kauan sitten seonnut laskuissa kuinka monta kertaa olen kirjan lukenut. Lapsena kuuntelin Jarmo Heikkisen lukemaa äänikirjaa yhä uudestaan ja uudestaan. Teini-iässä lukemiseen tuli pieni tauko, mutta nykyään luen/kuuntelen kirjan vähintään kerran vuodessa. Saariston lapset on minulle turvasatama, jos haluan tulla oikein onnelliseksi tai piristää itseäni palaan Saltkråkaniin. Voi kuinka toivoisin, että tuo saari olisi oikea!

Saariston lapset on varmasti useimmille tuttu kirja, mutta pieni summaus seuraa tässä. Melker Melkerson on vuokrannut perheelleen kesäasunnon Tukholman ulkosaaristosta Saltkråkanin saarelta. Vanha jo paremmat päivänsä nähnyt Nikkarila ei ole ihan sitä mitä välittäjä lupasi, mutta talo yhdessä koko saaren ja sen asukkaiden kanssa voittaa pian koko perheen puolelleen.

Kirja on täynnä ihania henkilöhahmoja. Melker on onnettomuuksille altis poikamainen kirjailija isä, joka välillä liitelee onnesta sekaisin ja välillä taas tuskastelee ”suuren vavistuksen” kourissa. Malin on Melkerin 19-vuotias tytär, joka perheen äidin kuoltua on joutunut ottamaan suuren vastuun nuoremmista veljistään. Malinilla on järkevä ja käytännönläheinen pää harteillaan, mutta hänestä löytyy myös aimo annos haaveellisuutta ja runollisuutta, joka tulee ilmi hänen päiväkirja merkinnöissään. Pelle on herkkä seitsemänvuotias eläinrakas poika, joka pohtii ja välillä murehtii maailmaa (”kuule Pelle, ei maailma ole mikään surun saari”). Ja Pampula, voi sitä Pampulaa, hän on saaristolaistyttö henkeen ja vereen, kirjan nasevimmat kommentit tulevat juuri tuon tytön suusta. Ja tässä on vain pieni osa Saltkråkanin mieleenpainuvista asukkaista joihin kuuluu niin eläimiä kuin ihmisiä.

Tässä kirjassa on kaikkea sitä mitä hyvältä kirjalta voi toivoa. Teksti on kaunista ja saa sydämen sulamaan. Tarina on täynnä loistavia henkilöhahmoja, romantiikkaa, huumoria, sydäntä raapaisevaa surua ja jännittävä loppuhuipennus. Joka lukukerralla kiinnitän huomiota uusiin asioihin. Olen sitä mieltä, että kirjan rakenne on mitä mainion. Pidän valtavasti kirjoitustyylistä, siitä miten näkökulma ja myös kirjan kertoja vaihtelee niin luontevasti ja saumattomasti. Pidän siitä miten kirjan juoni koostuu pienistä ja suurista arkipäiväisistä asioista, tarinaan ja henkilöihin on helppo uskoa. Malin tuntuu minusta kuin hyvältä ystävältä ja hänen päiväkirja merkintänsä ovat kirjan suosikki kohtiani. Tämä on täydellinen kesäkirja.

”Malinin ajatukset olivat lehahtaneet muualle. Hän ajatteli iloista puuseppää ja hänen vaimoaan. Olivatko he olleet onnellisia Nikkarilassaan? Oliko heillä ollut lapsia, jotka kiipeilivät pihlajassa ja ehkä toisinaan tipahtivat mereenkin? Kukkiko pihalla siihenkin aikaan kesäkuussa näin monta ruusupensasta, ja oliko kaivopolku ollut silloin yhtä valkoisenaan varisseita omenankukkia kuin nyt?

Sitten hän muisti äkkiä, että iloinen puuseppä ja hänen vaimonsa olivat Melkerin mielikuvituksen tuotteita. Mutta hän päätti silti uskoa heihin. Hän päätti vielä toisenkin asian. Olkoon kaivossa sammakoita miten paljon tahansa ja talon ikkunat vaikka säpäleinä, olkoon Nikkarila miten miten ränsistynyt hyvänsä, mikään ei estäisi häntä olemasta onnellinen juuri täällä ja juuri nyt. Sillä oli kesä. Pitäisi aina olla kesäkuun ilta, hän ajatteli. Tyyni ja unelmoiva kuten tämäkin ilta. Ja hiljainen.”

 

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Astrid Lindgren: Saariston lapset

  1. Saariston lapset on kirja, joka olisi kiva lukea jossain vaiheessa. Siitä tehty TV-sarja on ihan huippu ja nostalginen juttu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s