Cressida Cowell: Näin koulutat lohikäärmeesi

  • Kirja: How to Train Your Dragon
  • Kirjailija/kuvittaja: Hiccup Horrendous Haddock III (kääntänyt Cressida Cowell)
  • Julkaisuvuosi: 2003
  • Kustantaja: Hodder Childen’s Books

IMG_3677_2Muutama vuosi sitten eräs tuntemani 7-vuotias pikkupoika oli aivan todella innoissaan tästä kirjasarjasta. Kun How to Train Your Dragon -elokuva ilmestyi vuonna 2010, kävimme katsomassa sen yhdessä. Minusta tuo animaatio oli aivan ihana ja todella hauska. DreamWorks:illä on kyky tehdä lasten piirretyistä sellaisia, että aikuisetkin niistä nauttivat. Elokuvan jatko-osa ilmestyi tänä kesänä ja tietysti kävin sen katsomassa. Toinen osa on mielestäni jopa ensimmäistä parempi ja minua hämmästytti miten kokonainen elokuva se oli ja kuinka paljon erilaisia tunteita ja teemoja siinä käsiteltiin. Unohdin välillä kokonaan, että katsoin lastenelokuvaa (toisaalta se oli myös aika pelottava perheen pienimmille). Kun siis näin tämän kirjan kirjaston hyllyssä, oli minun uteliaisuuttani pakko saada tietää millainen alkuperäisteos oikein on. Yllätyin, että kirjan ja elokuvan tarinat eroavat aikalailla toisistaan.

Kirjan päähenkilö ja kertoja on Hiccup Horrendous Haddock III. Hiccupin isä on hurjan viikinkiheimon (the Hairy Hooligans) päällikkö ja näin ollen Hiccup on isänsä manttelinperijä. Harmi vain, ettei Hiccup oikein tunnu löytävän paikkaansa viikinkien parissa, hiljaista nörttiä kiinnostavat enemmän kirjat kuin rähinöinti ja  muut viikinkien ajanvietot kuten lohikäärmeiden kouluttaminen. Muiden ikäistensä poikien kanssa Hiccup on kuitenkin velvollinen osallistumaan lohikäärmeen koulutus kurssille, jossa epäonnistuminen tietää karkotusta heimon parista.  Kuin ihmeenkaupalla Hiccup onnistuukin kaappaamaan itselleen muiden mukana koulutettavan vauvalohikäärmeen, joskaan ei kovin mahtavan näköistä sellaista. Hiccupin lohikäärme saa nimekseen Toothless, koska eihän sillä ole edes hampaita. Kouluttaminen osoittautuu aika hankalaksi puuhaksi ja niinpä Hiccupin on keksittävä epätavallisia koulutuskeinoja. Samalla hänen on selvittävä kiusaavista luokkatovereistaan ja horisontissa siintää myös suurempia ongelmia, jotka uhkaavat koko heimoa.

IMG_3710_2

Kirja eroaa juonellisesti aika paljon elokuvasta. Suurin eroavaisuus oli Toothlessin hahmo, joka elokuvassa on enemmänkin iso lemmikkikoira. Kirjan Toothless sen sijaan toi mieleeni Pikku Myyn, molemmat ovat pieniä ja pippurisia ja sanovat mitä ajattelevat. Huomasin, että kirjan kohdeyleisönä todella ovat 7-11 –vuotiaat pojat, välillä olisin kaivannut mukaan vähän tyttöenergiaa, naispuoliset henkilöhahmot loistivat poissaolollaan (miksi lohikäärmekoulutuksessa on mukana vain poikia?). Kirja on varmasti mainio lukuvalinta juuri lukemaan opetteleville, koska juoni etenee nopeasti ja hauskoja tilanteita ei puutu. Kirja on myös hyvin visuaalinen ja minusta oli hauskaa, että välillä kuvitukset itse veivät tarinaa eteenpäin. Ainoastaan usein tapahtuva sanojen korostaminen isoilla kirjaimilla hieman ärsytti, mutta tämä voi toisaalta vedota siihen oikeaan kohderyhmään. Näin aikuisena lukijana sanoisin, että tarina oli ok, nautin ja nauroin, mutta pidän elokuvaversioista enemmän. Dream Works on onnistunut kehittämään tarinan kaikenikäisten nautittavaksi ja luomaan enemmän draamaa tarinan ympärille.

IMG_3707_2

IMG_3712_2

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s