Rakkautta ja Anarkiaa yhteenveto

Suunnitelmani Rakkautta ja Anarkiaa -filmifestivaalien osalta eivät aivan menneet putkeen. Halusin mennä katsomaan päätöselokuvan Boyhood, mutta se myytiin loppuun 10 minuutissa enkä ollut niiden onnekkaiden joukossa, jotka saivat liput. Onneksi elokuva tulee elokuvateattereihin suomessa ensi kuussa. Idan kanssa minulle kävi samalla tavalla, se myytiin loppuun, mutta haluan ehdottomasti nähdä sen jossain vaiheessa. Kiireistä huolimatta minulla oli kuitenkin mahdollisuus käydä katsomassa kaksi todella upeaa elokuvaa.

THE QUIET ROAR (Ruotsi)

Marianne on kuusikymppinen nainen jolle on annettu 3 kuukautta elinaikaa. Hän matkustaa Saksaan, jossa voittoa tavoittelematon yritys on erikoistunut antamaan kuolemansairaille ja masentuneille ihmisille mahdollisuuden käsitellä ratkaisemattomia asioita heidän elämässään. Tämä tapahtuu huumaavan lääkkeen avulla, joka sekoittaa kuvitelman ja todellisuuden. Tämän kautta Marianne pystyy matkustamaan mielessään menneisyyteensä ja kohtaamaan 25-vuotiaan itsensä ja aviomiehensä.

Pidin siitä, että elokuvassa ei ollut lainkaan musiikkia. Nykymaailmassa ja varsinkin kaupungissa asuessa hiljaisuutta on vaikea löytää, siksi tuntui todella hyvälle viettää pari tuntia elokuvateatterissa hiljaisuudessa. Elokuva oli hyvin meditatiivinen kokemus. Tässä mielessä elokuva muistutti minua pari vuotta sitten Rakkautta ja Anarkiaa -festareilla näkemästäni Korealaisesta elokuvasta Poetry, jossa ei myöskään ollut minkäänlaista musiikkia. Tarkemmin ajatellen myös Poetryn pääosassa on vanhempi nainen. Mutta siinä missä Poetryn äänimaailman täyttävät kaupungin äänet The Quiet Roar on tosiaan hiljainen huuto. Se on Scandinaaviseen tyyliin hyvin hiljainen ja upea Norjalainen luonto pääsee siinä oikeuksiinsa.  Koko elokuva oli visuaalisesti todella kaunis. En voi sanoa, että täysin ymmärtäisin kaikkea mitä elokuvassa tapahtui tai ei tapahtunut, mutta se ei mielestäni olekaan sen pointti. Joskus pitää vaan antaa elokuvan soljua omalla painollaa, eikä kysellä liikaa. Pohjimmiltaan The Quiet Roar on kuitenkin ihmissuhde elokuva ja käsittelee masennusta, tai ainakin sellaisena näin sen itse. Se sisältää paljon symboliikkaa.

Ohjaaja Henrik Hellström oli elokuva jälkeen paikalla vastaamassa kysymyksiin ja kertomassa elokuvasta. Oli todella mielenkiintoista kuulla elokuvan taustoja. Esimerkiksi siitä, että maailmassa on todella olemassa klinikoita joissa kuolemansairaille ja masentuneille ihmiselle annetaan samantapaista hoitoa. Oli myös mielenkiintoista kuulla inspiraatiosta elokuvan takana.

BIG SIGNIFICANT THINGS (USA)

Big Significant Things oli tunnelmaltaan hyvin erilainen. Se on Amerikkalainen indie-elokuva, jonka yhtenä näyttelijänä nähdään suomalainen Krista Kosonen. Pidin tästäkin elokuvasta, erityisesti pidin sen huumorista. Tässäkin näytöksessä itse ohjaaja oli paikalla ja minusta oli hauskaa kuinka ohjaaja-käsikirjoittaja Bryan Reisbergin huumorin taju, joka näkyi elokuvassa tuli heti esille kun mies avasi suunsa.

Big Significant Things on road trip -elokuva. Craig on aikeissa muuttaa toiselle puolelle maata yhdessä tyttöystävänsä kanssa. Ennen suurta elämän muutosta hän haluaa kuitenkin tehdä yksinäisen kiertomatkan Yhdysvaltojen etelävaltioihin selvittääkseen ajatuksiaan. Hän aloittaa kiertomatkan, jonka aikana hän tutustuu moniin erikoisiin nähtävyyksiin (maailman suurin cheddar tynnyri yms.) ja tapaa monia mielenkiintoisia ihmisiä mukaan lukien salaperäisen suomalaistytön Ellan.

Kuten sanottu pidin paljon tästä elokuvasta. Graig oli mielenkiintoinen henkilöhahmo ja Harry Lloyd esitti sen todella hyvin. En tosiaan tajunnut, että kyseessä on brittinäyttelijä ennen kuin vasta jälkikäteen. Aplodit myös Krista Kososelle, olen aina pitänyt hänestä näyttelijänä. Vähän jäi tuon suomalaistytön salaperäisyys mietityttämään. Elokuvassa oli monia pieniä yksityiskohtia jotka olivat mielestäni todella hyvin hoksattuja ja lähdin elokuvateatterista tyytyväisenä.  Suosittelen molempia elokuvia lämpimästi. Rakkautta ja Anarkiaa -festivaali jatkuu vielä tämän viikonlopun ajan, joten vielä ehtii käydä leffoja katsomassa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s